23. december – refluks

Idag handler det om refluks, og hvad du kan gøre, hvis din baby eller dit barn lider af det.

Jeg oplever, at flere og flere babyer lider af refluks – nogle i sådan en svær grad, at de stort set ikke kan holde noget nede, og at det VIRKELIG er noget der fylder meget i hverdagen. Hos nogle kan det også være forbundet med store smerter, og er endnu være, at få konstateret hos sit barn end kolik, da der ikke er de samme udsigter til bedring indenfor en forholdsvis overskuelig tidshorisont.

Læger og sundhedsplejersker ved ikke ret meget om hvorfor nogle får refluks, eller hvad man kan gøre for at hjælpe. Det mest almindelige råd er, at blande johannesbrødmel i mælken (hvilket selv sagt er svært hvis man ammer) eller begynde på grød før. Men at gøre mælken/maden sværere at få op, fordi konsistensen er tykkere, gør jo ikke noget ved det bagvedliggende problem, og det er da også langt fra størstedelen, der mærker en positiv effekt ved at følge disse råd.

Men hvad kan man så gøre?

Jeg vil komme med et par foreslag her, og så kan du jo mærke efter, om noget af det føles rigtigt for dig 🙂

Der er en begyndende tiltro til, at bitterstoffer, kan have en gavnlig effekt på refluks. Og hvorfor så det? Jo, bitterstoffer er gavnlige for fordøjelsen og især den del, hvor mavesækken tømmes over i tolvfingertarmen (den første del af tarmsystemet). Det er selvfølgelig svært at få sin lille baby til at gnaske ruccola eller spise sesamfrø, men der findes bitterstoffer i flydende form, bla Citridal, som ud over at kunne have en gavnlig effekt på refluks, også har en masse andre gode egenskaber. Det er i alt sin enkelthed grapefrugtkerne ekstrakt. Der udover kan Fennikel the også have en gavnlig virkning og det er også noget, der beroliger maven og hjælper fordøjelsen. Ofte forværres refluks af problemer med maven som fx forstoppelse. Er ens mavemund lidt svag (hvilket er tilfældet ved refluks), så er det ikke så godt, hvis indholdet i maven ikke kan komme videre over i tarmen, fordi den i forvejen er fyldt og ikke fungerer optimalt.

Bladsellerijuice og agurkejuice er to ting der også kan hjælpe på refluks. Bladsellerijuice er det bedste middel til at bringe mavesyren i balance, og resten af fordøjelsessystemet er afhængig af, at mavesyren har den rette balance. Agurkejuice er vanvittigt syredæmpende og kan derfor være med til at dæmpe de sure opstød. Det er selvfølgelig svært at give helt små babyer juice, men når de runder de 6 mdr, kan man sagtens. Til gengæld kan de helt små også være med på brændenælde, nok mest i form af the i enten et lille glas, på en ske eller i en pipette og brændenælde er en virkelig kraftfuld medicinks urt, der er rig på en masse vitaminer og mineraler.

Når først de små begynder at indtage fast føde er det en virkelig god idé at undgå ALLE former for mælkeprodukter samt sukker. Sharonfrugter (kaki), papaya, kiwi og pærer derimod, modvirker refluks.

Så er der alle de kendte gode råd, som at være oprejst 20-30 minutter efter et måltid (med de små babyer kan man enten gå med dem opad sin krop eller have dem siddende i en vikle), eftefølgende at ligge på venstre side, da mavesækken har en sådan konstruktion, at dens indhold tømmes over i tarmen i højre side, og hvis man ligger på denne side, vil luften blive fanget under mælken/maden og stå og presse opad og øge risikoen for gylp – desuden vil der være større chance for, at den ikke kan komme forbi indholdet i maven og derved vil blive skubbet ned i tarmen, hvilket er højst ubehageligt og giver en masse luft i maven. Lad være med at ligge på maven det første stykke tid efter et måltid og husk for guds skyld at bøvse de små rigtigt af undervejs i måltidet. Mange venter til de er færdige, men når en lille baby er sulten, og derfor ivrig for at få noget indenbords, vil den sluge mere luft – dette sker i starten af måltidet, og får man ikke de bøvser op, vil de ligge under resten af mælken og forsøge at komme op. Dette vil ofte medføre gylperi og hos refluksbørn, vil det meste af måltidet komme op igen.
Hvis du synes det er svært at bøvse din baby, har jeg en video med effektive bøvsemetoder inde på min Facebook side: http://www.facebook.com/alternativbehandlervickigylling

 

Men der er selvfølgelig også noget der kan gøres med zoneterapi og akupressur og herunder kan du se en oversigt over de zoner og punkter du kan bruge.

 

refluks

 

Meget snart vil der også komme en video inde på Facebook siden, hvor jeg viser hvordan du finder punkterne.

Jeg håber du får rigtig meget gavn af det, og at det hjælper på din baby eller dit barns refluks.

Mange hilsner fra Vicki