Fast føde – to skridt frem og et tilbage

Hvornår skal baby have fast føde?

Det spørgsmål stiller de fleste mødre sig selv. For der er stor forskel på hvad man får af vide alt efter hvem man spørger, og anbefalingerne ændrer sig hele tiden.

Mange begynder når deres baby er 4 måneder. Ammende mødre tror at deres mælk ikke mætter mere (og får ofte dette af vide af sundhedsplejersken), fordi deres babyer pludselig melder sig oftere og sover kortere om natten. Men det er helt normalt, da et af de mest heftige appetitspring ligger lige her. Det er altså ikke fordi man ikke har nok mælk eller at det ikke mætter nok mere, og har man is i maven og kører fri mælkebar, vil der ikke gå mage uger før det igen har stabiliseret sig.

 

Hvad skete der med anbefalingerne?

For få år siden hed anbefalinger fast føde fra 6 måneder. det er pludselig blevet nedjusteret til 4 – det er en ret stor bid der lige er blevet cuttet af. Men prøver man at se på de anbefalinger der går på babys fordøjelsessystem og hvornår deres tarme er klar til at optage og arbejde med andet end mælk, så hedder det 6 måneder. Flere studier er lavet, der viser, at risikoen for allergi stiger ved tidlig start af fast føde – simpelthen fordi tarmene ikke er lukkede endnu. Der kan altså være øget risici forbundet med at kaste sig ud i et for tidligt madeventyr, og det er ikke engang sikkert at den øgede mæthed giver bedre søvn. Mange mødre oplever nemlig overgangen til fast føde som en svær periode med maveproblemer, forstoppelse og derved også afbrudt søvn. Mange begynder også tidligt, fordi de får af vide at der er en deadline for hvornår, deres babyer skal have andet end blot grød. Men lad mig lige slå fast en gang for alle: Der er IKKE nogen deadline eller noget hurtigtog du død og pine skal fange, for ellers kommer din baby aldrig til at spise mad. Det giver simpelthen unødig mange bekymringer og stress at rende og tro det, og et pres på os som mødre for at få mad i de små. Nogle babyer er klar når de er 6 måneder, nogle få er før, men nogle er også først senere og det er helt okay. Der kommer ikke noget godt ud af at presse mad i en baby der ikke er klar endnu, og så bliver spisesituationer forbundet med noget dårligt, og det er der ingen idé i. Så tag det roligt og lyt til din baby.

 

Start når baby viser interesse

Det er som udgangspunkt ganske fint, det eneste problem er bare, at 4 måneder gamle babyer lige har fået en helt ny verden åbnet op for sig og er vanvittig nysgerrige på ALT, især det du har i hænderne. Det lille menneske har efterhånden set dig putte noget i hovedet mange gange, og selvfølgelig er den nysgerrig på hvad det dog er for noget. Men det betyder ikke at din charmetrold nødvendigvis er klar til at indtage mad. Deres fordøjelsessystem er stadig ikke udviklet endnu. At de putter en ske i munden hvis du giver dem betyder ikke så meget, for i den alder (og længe endnu) putter de ALT i munden, det er en del af deres måde at sanse tingene på. Stillede du en potteplante foran dem eller en køkkenrulle, ville de også gribe ud efter det og putte det i munden. Så hvis du overvejer at begynde bare fordi sundhedsplejersken siger det, eller de andre i mødregruppen gør det, så vent. Og er du gået igang og det virker som om din baby ikke er interesseret eller du synes det skaber rod i den lille mavse, så stop og vent lidt.

 

Et tåbeligt studie

Når studier som dette så kommer frem og deles af de store medier, så sker der en ting – flere mødre begynder at give deres babyer mad tidligt. Jeg synes ærlig talt det er en hån mod os forældre, især dem der har børn med store søvnudfordringer. “I snit sov de børn, der fik fast føde, 16 minutter mere end deres jævnaldrende hver eneste nat.” – 16 minutter….. sølle 16 minutter – med øget risiko for  bla allergi.

Jeg fortæller dig ikke hvad du skal gøre, det har jeg ingen ret til, og det er til enhver tid dig der som mor vælger for din barn hvad du synes der er bedst. Jeg ønsker blot ikke at du skal føle dig presset til noget du kan mærke ikke føles rigtigt. Og at du lytter til det lille menneske i dine arme, der har brug for du ikke lader dig presse til ting du ikke selv tror på

 

3 forskellige historier

I januar (18) blev jeg mor for tredje gang, og for tredje gang blev det en lille dreng.  Hans største storebror fik grød fra han var 4 måneder. Det sagde sundhedsplejersken og jeg vidste ikke bedre. Jeg var førstegangs mor og vanvittig usikker på alt – jeg ville bare gerne gøre det hele så godt. Vi gik over til blw (baby led weaning fra han var 6 måneder og han spiste rigtig godt. Han havde haft store problemer med sin mave grundet MME, så jeg ville rigtig gerne have ham væk fra det hurtigst muligt. Maden gav ham ikke problemer med maven og da han var 8 måneder skiftede jeg MME ud med hemmelavet nøddemælk tilsat vitaminer og han havde ikke flere problemer med sin mave.

Da den mellemste kom til verden VILLE jeg amme ham, og jeg ville fuldamme til 6 måneder, springe skemad over og køre ren blw. Det lille viljestærkemenneske havde si egen mening og da han var 4 måneder gammel snuppede han min banan da jeg sad med den, begyndte at babbe på den og så var der ingen vej tilbage – han havde ikke problemer med forstoppelse og har (endnu) ingen allergier og er den dag idag altædende. Jeg fortsatte med at amme ham til han var knap 2 år.

Mindstemanden bliver fuldammet og en par uger inden han blev 6 måneder tænkte jeg han kunne prøve at smage på lidt. Han er vanvittig interesseret i alt der står foran ham og har længe stjålet min gaffel og forsøgt at hive tallerkenen til sig ved middagsbordet

…. så han burde være klar ikke?

Resultatet af opstart var 4 søvnløse nætter hvor han i 2-3 timer hver nat lå og pressede og seriesked. Så nok var han motorisk og interessemæssigt klar, men hans mave var ikke. Vi slog bakgear og halvanden uge efter prøvede vi igen… samme resultat. Jeg ved godt der kan være en tilvænningsperiode, men jeg synes ikke det var hensigtsmæssigt at han skulle have forstyrret sin søvn SÅ meget. Han spiste med glæde, var super god til at tykke og sluge uden at kløjs i det, men maven og tarmene brokede sig. Nu er der igen går lidt tid og for to dage siden prøvede vi igen. Det virke rlidt bedre denne gang, men vi går langsomt frem og giver kun en ting af gangen et par dage for at se hvordan han reagerer på det.

Som du kan se er ingen børn ens og derfor kan anbefalingerne heller ikke være det. Så lyt til din gen mavefornemmelse og ikke mindst din kloge baby <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *