Kære mor – det er okay at bede om hjælp

bed om hjælp

“Hjælp mig” – hvorfor er det så vært at sige?

Jeg tror ikke man ved hvad presset er, før man har børn. Jo jo selvfølgelig kan man være presset på jobbet og have mange jern i ilden, men det er stadig på et andet plan. Når først minimenneskerne gør sit indtog i ens liv, så mærker man pludselig HVOR presset man kan være. Et lille menneske der er fuldstændig afhængig af en, og som ofte kræver de fleste af ens vågne timer. Og selvom vi mødre er fantastiske til at være kreative, er der altså stadig grænser for, hvad man kan gøre med en baby i armene. Det pres man mærker, når man er blevet mor, kan for mange gå hen og blive en decideret frustation. En frustration over ikke at være nok, ikke at slå til, ikke at magte opgaven, ikke at kunne nå alle de ting man gerne vil osv…. Bliver man længe nok i den og dunker sig selv nok i hovedet, blive det hurtigt til dårligt selvværd og en dybfølt tvivl på ens egne evner som mor. Det går ud over ens overskud og humør, og det slår skår i den glæde, der trods alt burde være altoverskyggende, når man  er blevet mor.

 

Bed om hjælp

 

Kære mor, bed om hjælp. Ikke kun for din skyld, men også for dit barns, din mands, og hele familiens.

Bed om hjælp til madlavning, rengøring, vasketøj…. Bed om hjælp til at se efter den lille, så du kan snuppe dig et tiltrængt bad og bare 10 minutter for dig selv, hvor du ikke er fysisk koblet til et andet menneske der hele tiden kræver noget af dig. Bed om hjælp til at takle de svære følelser og tanker… bare bed om hjælp! Du skal ikke klare alting selv, det er ikke meningen. Og det gør dig ikke til en mindre god mor at gøre det – tværtimod sørger du for, at du selv og dit barn og din familie, får de bedste forudsætninger for at være glade og nyde hinanden. For du giver… og giver og giver og giver. Faktisk øser du ud af din kærlighed, omsorg, dit nærvær og din tid hele dagen lang, og natten med…. 24/7 det første MEGET lange stykke tid, er du hele tiden noget for andre, og du glemmer dig selv. Jeg ved du glemmer dig selv, for jeg har selv været der…. hele tre gange og lad mig bare understrege, det bliver ikke nemmere jo flere børn man får. Der er selvfølgelig nogle ting man finder ud af at gøre anderledes fra første til evt tredje, fjerde eller femte, men lige præcis det med at huske sig selv og prioritere sig selv, det bliver ikke nemmere, for der er jo blot flere der skal have din opmærksomhed. Så bed om hjælp, til stort og småt. Du er kun et menneske og du skal ikke være andet. Og ingen kan nå at ordne vasketøj, opvask, gøre rent, handle ind, aflevere unger, rydde op, lave mad OG tage sig af en baby hele dagen – ikke jo mindre babyen sover helt exeptionelt fantastisk, men det er jo ikke ligefrem virkeligheden for langt de fleste. Så bed om hjælp.

 

Hvad er den rette hjælp

 

Når ungerne så er blevet lidt større og du stadig prøver at klare alt for meget, på alt for få timer, og frustrationen går på konflikter og dumme situationer med børnene, disksutioner med manden, skænderier og en presset hverdag, så lad være med at rende og tumle med det selv. Der findes utallige måder at være mor på, og ingen er mere rigtig end den anden. For det kommer an på hvilken der fungerer for DIG og det er ikke nødvendigvis den der virker for din søster, kusine, veninde, eller nogen andre, der så gerne vil komme med gode råd. Måske du ikke engang selv ved hvilken mor du virkelig ønsker at være? Måske du blot har overtaget samfundets, dine forældres og andres forventninger og meninger om det at være mor? Måske det i virkeligheden er derfor du føler dig utilstrækkelig og ikke er rigtig glad? Fordi du hele tiden går på kompromis med dig selv.

Men det er ikke sådan det skal være. DU skal være den mor DU ønsker at være, med alt hvad det indebærer. Måske det kræver nogle ændringer i dit liv? Måske det kræver en ændring af dig? Lige meget hvad, så kræver det i hvert fald at du finder ud af hvilken mor du gerne vil være, og at du får øje på, hvad det er der forhindrer dig i at være det. Og hånden på hjertet, det kan fandeme godt være svært når man står midt i suppedasen. Så igen, bed om hjælp. Og med hjælp mener jeg ikke alle de mennesker der mægtig gerne vil revse din pung for at give dig råd og færdigsyede løsninger hvor du blot skal gøre som de siger og så skal alt blive godt. For det gør det ikke. Ingen færdigsyet løsning fungerer, for den løsning der er rigtig for dig, er nødt til at tage udgangspunkt i dig. Så find den hjælp, hvor du føler dig forstået og hørt. Hvor du kan nikke genkendende til de problemer der beskrives. Hvor du tænker “fuck det kunne lige så godt være mig der havde skrevet det der” og så se på, om vedkommende forsøger at belære eller om de inspirerer. Der er nemlig stor forskel. Og se på om deres løsning er en forud trykt ABC guide hvor “løsningerne” allerede r givet, eller om det er en metode hvor DU skal ind og mærke efter i dig selv, ind og arbejde med dig selv, rydde op, finde frem og derigennem blive det menneske – den mor, du VIRKELIG ønsker at være.  Og den hjælp findes, det gør den virkelig. Men man skal lede lidt efter den, for de mennekser der tilbyder den, er ikke dem med de spidse albuer, der møver sig frem. Det er dem der roligt sidder i baggrunden og venter på gribbene flyver væk, så du kan få øje på det, der hele tiden har været, men som du måske ikke har været klar til. For vi allesammen ønsker en quick fix løsning, men når det kommer til selvudvikling er der ingen quick fix og der er ingen forudtryk ABC. Der er det kærlighed, ægte interesse og et dybfølt ønske om at hjælpe, der er vejen frem, og heldigvis findes der mennesker, der er klar til at yde det…. men det kræver at du beder om hjælp <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *