Mor idealer – fuck dem

mor

mor

 

Hvad forventer du af dig selv som mor?

Inden jeg fik børn havde jeg en klar overbevisning om hvordan jeg ville være som mor. Hvilke ting jeg ville vægte højt, hvad der var vigtigt for mig og hvad mine børn i hvert fald ikke skulle – kender du det?

 

En af tingene på min liste var, at de i hvert fald ikke skulle dumpes foran en skærm og “babysittes” der, så jeg kunne lave noget andet.

Det var vigtigt for mig, at vi lavede ting der var udviklende, og hvor de skulle bruge deres fantasi og kreative evner, i stedet for blot at glo på formålsløs underholdning.

Det er stadig et vigtigt mål for mig, og især nu hvor så mange ting foregår online.

 

Jeg ved godt der findes artikler om, at skærmtid ikke er så skadeligt for dem, og man bare skal slappe af omkring det. Det undskyldes med, at det er en naturlig del af vores samfund, og en stor del, og at hvis de ikke lærer det fra en tidlig alder, så vil de være bagud og have svært ved at følge med senere.

Men ærligt, i mine ører lyder det som en mega tam undskyldning, for børn er sindsygt lærenemme, og jeg er ret overbevist om, at de ikke behøver en ipad i hånden som 2-årige, for at kunne bruge den i skolen, når de kommer i 1-2. klasse.

 

Jeg ved også at der findes mange flere studier, rapporter, udersøgelser osv der viser det modsatte af ovenstående påstand – nemlig at det er meget mere skadeligt for deres hjerne end hidtil antaget. At det kan have store konsekvenser for både deres neurologiske, kognitive, emotionelle og personlighedsmæssige udvikling. Jeg ved også hvor meget det at sidde foran en skærm er linket til stress hos voksne, og jeg ved hvordan det blå lys påvirker vores søvnmønstre og evne til at sove dybt og godt.

Den nyeste forskning går på øjenkræft, og den enorme stigning i tilfældet af disse, og igen er det lyset fra skærme der er i fokus.

 

Så jo, det er enormt vigtigt for mig, at mine børn ikke sidder og glor ind i en skærm halvdelen af dagen.

 

Det handler ikke kun om hjernen

 

Men det er ikke kun pga evt kognitive og personlighedsmæssige forstyrrelser, jeg gerne vil begrænse det.

Jeg vil gerne have at mine børn bruger deres kroppe, for det er ligesom det de er skabt til. At de leger, udforsker, er nysgerrige, bruger deres fantasi og er ude i naturen, for det er en gave at give dem, at mærke sig selv og danne gode vaner fra barndommen.

Men nogle gange ik… nogle gange er man bare fuckin træt og har INTET overskud.

De gange der er det bare UMÅDELIG svært at leve op til sine egne forventninger.

De gange kan man slet ikke tænke to sammenhængende tanker, og det at skulle diske op med et aller andet kreativt, det er sgu bare ikke muligt.

Idag er sådan en af de gange.

Hvor jeg har fået minus søvn pga den mindste og aller helst bare ville lukke øjnene og finde drømmeland mens hans sov til middag… men den mellemste er hjemme, så det kan jeg godt skyde en hvid pil efter. SÅ det her er løsningen. En slapper på sofaen med en tegnefilm i fjernsynet…

Det er ikke ideelt, men det er fandeme helt okay lige nu <3

De er gode nok de idealer, men nogle gange må man bare kigge på dem og overveje hvor meget energi man gider spilde på ikke at kunne leve op til dem lige nu og her.

I morgen er der en ny dag.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *