Påvirker vores kost vores fertilitet?

infertilitet

I slutningen af maj fik jeg en mail fra Min-mave.dk der lød sådan:

“Påvirker din kost mon din evne til at få børn? 
Det er forskere fra Aarhus Universitetshospital i gang med at undersøge med projektet Snartforældre, der også ser på andre livsstilsfaktorer.”
Jeg kunne ikke lade være med at trække lidt på smilebåndet, for jo det gør det, det er jeg slet ikke i tvivl om. Hvorfor? Det skal jeg fortælle dig.
Da min kæreste og jeg besluttede os for, at vi gerne ville have børn, skete der ikke en skid. På overfladen levede jeg sundt, passede på med ikke at få for meget sukker og fedt, dyrkede motion, spiste en masse frugt og grønt, men min cyklus var uregelmæssig. Okay det er en underdrivelse, den var fuldstændig utilregnelig og der kunne gå 3 måneder i mellem, eller der kunne gå 20 dage. Noget var galt. Det var jo ikke normalt, når man ser på at en cyklus varer ca 28 dage. Vi kastede os alligevel ud i projekt baby i håb om, at kroppen blot skulle have lidt tid, til at vænne sig til, ikke dagligt at få hormoner i form af p piller. Men der skete bare ingenting. Hvad gør man så?
Min cyklus var ikke blevet mere regelmæssig, tværtimod. Der gik længere og længere imellem mine menstruationer og nogle gange blødte jeg kun en dag eller tre. Så jeg besluttede mig for at kontakte en gynækolog, og blive klogere på hvad der skete med min krop. Han scannede mig og tog en blodprøve, sagde jeg ikke havde ægløsning, men at jeg ikke havde PCOS. Jeg kunne jo selv fælge med på den lille skærm, og jeg vidste, at der havde været mistanke om noget PCOS da jeg var yngre, men som vist nok var blevet afvist, men det jeg så på skærmen lignede det til forveksling. Han pakkede sammen, kiggede på mig og sagde “ja så må vi vel gå i gang med hormonbehandling”. Jeg var lige ved at falde ned af stolen og tænkte ej vent nu lige lidt, kunne vi ikke lige blive klogere på hvorfor min krop ikke fungerer som den skal. Der var ikke så meget mere at komme efter der kunne jeg godt fornemme, så jeg tog hjem og undersøgte hvilke gynækologer der var lidt mindre hurtige med at kaste hormoner i nakken på folk og fandt frem til en som jeg bookede tid hos. Og gæt en gang hvad jeg fik ag vide første gang….
Yep jeg havde PCOS, men ikke kun det. Der var et center i min hjerne, der var slået ud, som gjorde at jeg slet ikke dannede hormon. 28 år gammel og jeg havde lavere østrogenniveau end en kvinde i overgangsalderen. No wonder jeg ikke kunne blive gravid.
Men hvad så? Hvad kunne jeg gøre for at bringe min krop tilbage i balance? Medicin. Det var eneste løsning ifølge lægen. Så sidder man der med et brændende ønske om at få et barn, og et håb om at kunne gøre noget for at hjælpe det på vej, og den eneste løsning er medicin i følge det menneske, der burde have aller mest styr på det. Allright, så var der jo ikke så meget at gøre ved det. Nu havde jeg i det mindste hele 2 årsager til, at min krop ikke fungerede.
Det blev til halvandet års lang, sej, frustrerende kamp for at blive gravid, og det blev jeg heldigvis. I aller sidste forsøg. Men min krop var træt. Jeg havde fået SÅ vanvittig mange hormoner fordi min krop skule tvinges til noget, den ikke var i stand til og måske ikke var klart til. Men jeg blev gravid og fødte en dejlig sund lille dreng næsten 3 år efter vi startede projekt baby. Da han kom til verden skete der noget inden i mig. Jeg havde i flere år undersøgt kostens betydning for vores krop og vores helbred og fundet frem til ting, der slet ikke fungerede at indtage for mig. Jeg vidste også at dette lille menneske skulle have mad på et tidspunkt, og jeg ønskede ikke at putte noget i hans krop, som kunne skade ham. Dette blev startskuddet på en lang rejse ind i vores biologi. Vores krops hormonbalance, sundhed, overlevelsesevne og meget mere og jeg blev mere og mere overbevist om, at langt de fleste af de sygdomme vi lider af idag, langt de fleste af de udfordringer vi har sundhedsmæssigt, skyldes den måde vi lever på og det vi indtager. Kræft, diabetes, knogleskørhed, hjertekarsygdomme, infertilietet og meget mere er et direkte resultat af, at vi er kommet så langt væk fra det vores kroppe er skabt til og idag fylder os og omgive os med gift. Og det har altså en konsekvens. Så hvad gjorde jeg?

Jeg blev veganer. I starten af 2013, 4 måneder efter min søn var kommet til verden. Ved du hvad det fedeste er? Altså ud over, at jeg kan mærke en meget større energi og overskud, aldrig er syg, ved jeg ikke bidrager til lidelse og vanvittig meget forurenenig og udledning af CO2…. Det er at min krop kom i balance. Ikke flere piller, ikke flere hormoner og IKKE MERE PCOS!

Så tilbage til den mail jeg fik med overskriften “Påvirker din kost mon din evne til at få børn?” FUCK ja det gør den! Jeg kan ikke sige andet og ikke understrege det nok. Det du indtager er det du bliver. Det er i bogstavligste forstand det byggemateriale cellerne i din krop bruger til at udskifte sig selv med. Så et det fyldt med alverdens L O R T, så må det ikke komme bag på dig, at det har en konsekvens. Kropen kan kun klare så meget og den er virkelig en fighter og en overlever. Men hvis valget står mellem, at dine organer skal lukke ned, eller din hormonbalance, og dermed din fertilitet, kommer i ubalance, så vil kroppen til enhver til vælge det sidste.

Hvis du er nysgerrig på, om du måske gør nogle ting, der påvirker din fertilitet negativt, så kan du få min guide til at booste fertiliteten naturligt helt gratis lige her

Hvis du har nogle spørgsmål, så skriv endelig. Du kan sende en mail til: kontakt@vickigylling.dk