Putning af tumling

Det her støder jeg på igen og igen alle steder:

“Hjælp, min datter på 22 mdr sover først kl 21 om aftenen og det tager over 2 timer at putte hende…”

“Min søn der lige er blevet 2 er en evighed om at falde i søvn. Han karter rundt i sengen, rejser sig, går ud og vil ikke sove…”

“Jeg kan snart ikke mere… det tager 2-3 timer at putte vores 2-årige og det ender med skrig og skrål hver dag…”

Kan du nikke genkendende til noget af dette?

Mange af de forældre har haft et barn, der roligt og forholdsvis hurtigt faldt i søvn på et “fornuftigt” tidspunkt om aftenen… uden de store udfordringer. Men så da de rundede halvandet eller nærmere sig 2 år, så skete der pludselig noget med den der putning.

Det blev et helvede.

Et langtrukkent marathon af trods, selvstændighed, 117 forskellige ting for at forsøge at holde et barn i sengen og forhåbentlig liggende… alt andet end en hyggelig putning.

Når det lille menneske endelig går om kuld, er du fuldstændig færdig.

Toddler not sleeping? This is what you need to know | Strong ...

Hvad er det der sker?

Hvorfor opfører dit barn sig pludselig sådan og vil slet ikke i seng?

Det vil jeg gerne dele lidt tanker omkring 🙂

Vi kan godt lide rutiner

Som forældre har vi det bedst når vi har noget at forholde os til. En rutine, en rytme, noget vi kan planlægge ud fra.

Sådan er børn ikke og de passer sjældent ind i de skemaer vi forsøger at lave.

De udvikler sit. Konstant. Og nogle gange mega hurtigt.

Så når vi lige tror vi har luret den og ved frokosten ligger kl x, middagsluren lige efter, som varer så og så længe, og så bliver de puttet kl y om aftenen – ja så laver de det om de kære unger.

Og det sker igen og igen og igen, så du kan lige så godt vænne dig til det. Lige fra de første måneder uden nogen rytme, til når der stille og roligt komme lidt system i de 3-4 lure, en skærs væk, en varer måske lidt længere og der begynder måske at komme et nogenlunde fast puttetidspunkt om aftenen, til når middagsluren skippes, eller de bliver 7-8 år og ikke er trætte kl 20 mere.

Så hvad kan du gøre når du står midt i noget der ikke fungerer for jer? Når hver aften er en kamp du ikke orker, men heller ikke kan undslippe.

  1. Stop! Bare stop. Lad være med at gentage det samme endnu en gang der ikke har virket, for chancen for det gør det denne gang er minimal. Når noget ikke fungerer der det en meget god indikator for man skal ændre noget.
  2. Lyt til dit barn. Kig på dit barn og tag udgangspunkt i det du ser. Vi har en tendens til at kigge mere på klokken for at vurdere hvad der skal til at ske, end reelt blot at lytte til hvad det er vores barn forsøger at udtrykke. Dit barn kan både være sulten og træt udenfor de normale tidspunkter, så lad være med at hænge dig i klokken.
  3. Prøv virkelig at observere dit barn. Nogle gange foregår der så mange ting, at vi misser de små signaler. Måske dit barn faktisk er træt FØR end du tror. Hvis børn bliver overtrætte er de umulige at putte. Kroppen danner adrenalin og de opfører sig, som havde de tømt Tivoli for candyfloss. Omvendt kan det også være du ikke har set det mindste tegn på træthed, og så er det højst sandsynligt fordi dit barn ikke er træt endnu. Så vent. Igen lad være med at kigge på klokken. Forsøger du at putte et barn der slet ikke er træt og som oven i købet er stor nok til at være bevidst om egne ønsker og behov, ja så beder du om 2-3 timers drænende putninger.
  4. Vær ikke bange for at vælge om. Hvis du har indledt en putning og godt kan se det sgu nok ikke var det rette tidspunkt, så er der ingen der siger du behøver at tage kampen op. Sadl om. Det er okay. Jeg ved godt mange siger “Jamen hvis du ikke står fast, så vil dit barn forsøge at få sin vilje hver gang…” osv. Newsflash! Det vil de fleste børn alligevel i den alder. De er 100% behovsstyrede og lyststyrede, så er der noget der ikke virker tiltalende for dem, så er det svært at få dem med på det. Og for en 2-årig giver det ikke mening at skulle sove, hvis man ikke er træt.
  5. Lav sjov. Gør noget andet. Gå forrest og led dit barn i den retning du ønsker i stedet for at forsøge at presse det derhen. Det sidste skaber kun modstand. Vi står midt i et paradigme skift i forhold til børnesyn og mange af de konfliktsituationer vi oplever, udspringer af at vi forsøger at holde fast i principper og overbevisninger fra det gamle børnesyn. Men børn idag er anderledes og de responderer ikke på samme måde som børn gjorde for 20 år siden. Og de færreste forældre idag har det godt med de metoder der blev benyttet for 20+ år siden, som i bund og grund handlede om frygt. Så find dit indre barn frem og find ud af hvordan du tænker det kunne være sjovt at blive puttet hvis du var 2 år.
  6. Giv valg. Lad dit barn være med til at bestemme. Børn vil MEGA gerne bestemme. Så giv dem mulighed for det i det omfang der giver mening. Måske dit barn syntes det er hyggeligt selv at vælge sit nattøj. Eller hvis I har 2 forskellige tandpastaer (mega simpelt trick der kan afhjælpe mange tandbørste konflikter) eller endda 2 forskellige tandbørster. Lad dit barn vælge om det vil have nattøj på eller børste tænder først. Indlæg en riddetur på ryggen ud på toilettet, lad det vælge godnatbogen, eller hvilken sang der skal synges. Alt sammen ting der giver dit barn en følelse af medinflydelse, og som stadig er med til at hjælpe tingene på vej, så alt bliver klaret.
  7. Hjælp dit barn med at gearre ned og komme ned i kroppen. De fleste børn idag, de er fuldstændig fyldt op med indtryk når klokken nærmer sig sengetid. Deres nervesystem er på overarbejde og mange har faktisk næsten en stress tilstand indeni. Det kan være rigtig svært at få styr på sådan en krop og ligge stille som du beder om. Derfor er det super godt givet ud hvis du hjælper dit barn. Dybe tryk (trykmassage), nus langs rygsøjlen, evt beroligende zoneterapi. Rolig blid langsom stemme, nogle hyggelige bøger, stille musik og måske en guidet meditation, kan virkelig gøre en kæmpe forskel.
5 Interesting Short Princess Bedtime Stories for Kids

Jeg kan 100% godt forstå at det ville være fedest hvis det hele blev klaret på 30 minutter, og der var masser af tid til voksenhygge, eller de 700 praktiske ting du ikke lige havde fået gjort, og som ingen andre kommer og ordner. Men at bruge 2-3 timer på at putte og være så frustreret og træt efterfølgende, og have dårlig samvittighed over at dagen endnu engang slutter på så tosset en måde, det giver dig alligevel ikke de ting. Det hjælper heller ikke når du så hører at din søster børn bare lægger hovedet på puden og driver ind i drømmeland selv, eller at din venindes børn, får læst en bog, der bliver sagt godnat og så hører forældrene ikke mere til dem. Men jeg vil godt garanter dig at langt de fleste forældre ikke går igennem forældreskabet uden udfordringer med deres børn, og sammenligninger vil kun øge din frustration og tvivl på dig selv og det du gør. Børn er forskellige. De har forskellige personligheder, forskellige behov og forskellige måder at udtrykke sig på. Så tag udgangspunkt i dine egne. Og er de ikke med på at puttetiden hedder kl 19.30, eller syntes at det at skulle falde i søvn selv er det fedeste, så gør noget andet.

Det er der virker… for jer. Og det finder du kun hvis du tør slippe forestillingen om hvordan det BØR være og lade være med at fokusere på alle de negative ting og alt det du føler du går glip af. Hyggeaftenenerne med din bedre halvdel skal nok komme. Dine børn vokser. Pludselig står I overfor en ny rytme og nogle nye måder at gøre tingene på. Men lige nu og her er du nødt til at tage udgangspunkt i jer, og hvor I står, og hvordan I bedst kan komme videre <3

Så vil jeg til gengæld også godt love dig, at det vil være noget helt anderledes at putte dine børn.

Hvis du står I så store udfordringer lige nu, at du bare vil have en løsning lige nu og her, så se her.

Med ønske om magisk sovestøv, hyggelige putninger og fantastisk søvn til alle.

Kærlig hilsen

Familecoach

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *